Klimat.

2017-08-12 14:30
Bild: Henrik Montgomery/TT

Veckans fråga: Hur drabbas renarna av klimatförändringarna?

Förändringar i klimatet och exploatering påverkar renarnas levnadsmiljöer. Geografiprofessorn Gunhild ”Ninis” Rosqvist och hennes forskningsteam undersöker bland annat de arktiska hjortdjurens stressnivåer.

Genom att bland annat analysera renarnas rörelser i landskapet, spåra föroreningar i pälsen och mäta renarnas metabolism genom dna-prover ska forskningsteamet, i samarbete med renskötare, ta reda på hur renarna påverkas av klimatförändringarna och exploatering i form av bland annat gruvor och vindkraftverk.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är inget snack om att det påverkar. Vår uppgift är att hitta sätt att mäta och ta fram verktyg för beslutsfattare så de kan planera för framtiden och tänka på vilka marker som rennäringen kommer att behöva i framtiden när klimatet har ändrats. Det är en viktig fråga, för i dag bryr man sig inte ett dugg om det. Man förbrukar det man har lust med väldigt kortsiktig, säger Gunhild Rosqvist.

Enligt henne har renskötare redan rapporterat om att djuren blivit oroligare och har ett beteende som man inte känner igen sedan tidigare.

– Det är en mental stress, men man måste mäta det fysiologiskt. Man kan ju inte intervjua dem, tyvärr.

Kan du berätta mer om hur renarna påverkas?

– De hittar inte mat. Särskilt under vintern, eftersom betet blir låst då det blir islager i snön. De flyttar på sig om de kan, då kan de gå till helt fel ställe och sedan svälter de för det finns inte mat där. Som renskötare kan man styra renarnas vandringar, men ibland så rår man inte på dem.

Dör många renar på grund av den här?

– Ja, och sedan påverkas deras allmänhälsa med och de kastar sina kalvar om de upplever att det är dåliga matförhållanden.

Hur är prognosen för renarna om det blir varmare?

– Ändrad vintertemperatur och vinternederbörd, att det kommer att regna mitt i vintern och så där, det kommer att vara jättetufft, säger Gunhild Rosqvist och tillägger att renarna även kommer att påverkas under andra delar av året –
exempelvis väntas insekterna bli en större plåga under sommarmånaderna.

Om problemet inte tas på allvar menar hon att det finns en risk att renskötseln inte har någon framtid.

– Renar har funnits i tusentals år. Under den tiden har klimatet ändrats rejält, men inte så fort som nu och de har inte varit påverkade av alla de här andra sakerna. Man har klarat av att anpassa renskötseln tidigare, men nu har det blivit väldigt knepigt då samhället i övrigt påverkar så mycket också.